Järnaktiebolaget Södertorg
BOX 1174
621 22 Visby
Org. nr: 556323-1850

Kunskap på köpet

Att sälja varor är i dagens tekniksamhälle är inte speciellt svårt. Två knapptryckningar så har man köpt in ett parti varor, två knapptryckningar till och allting är synligt för hela världen och det är bara att sätta sig ner och vänta på att pengarna rullar in.

Vårt företag har anor sedan 30-talet och då fanns inte de förutsättningarna, då fick man förlita sig till andra sätt att göra affärer. Vi sätter fortfarande stort värde i dessa sätt och vill ta med oss det in i framtiden.

Överskriften har i olika former följt med oss sedan starten och sammanfattar med tre ord vad vi eftersträvat under de drygt 80 år vi varit verksamma. Tillsammans med hög kvalitet på produkten ska man också få ett mervärde när du handlar hos oss. I dagens handel där mycket fokus läggs på priset, så tycker vi det är viktigare än någonsin att tillföra mervärden. Därför vill vi utöka vårt uttryck till:

”Kunskap, trygghet och kvalitet på köpet”

Tryggheten för dig som kund värnar vi om och därför har vi utökat vårt ansvar till att även sköta om service och garantireparationer i egen regi. Vi följer med noggrannhet de lagar och föreskrifter som gäller för produkterna vid varje tidpunkt vi säljer dem.

Vi vill uppfattas som en stabil och långsiktig affärspartner och för det borgar bland annat att vi sedan 20 år erhållit AAA-rating hos Bisnode och högsta kreditvärdighet hos UC.

Järn AB Södertorgs historia

Järn AB Södertorgs historia tar sin början 1934 när Gösta Jakobsson slog upp portarna till en nystartad järnhandel belägen på Södertorg innanför murarna i Visby. På den tiden bestod sortimentet, förutom det traditionella järnhandelssortimentet, av jordbruksmaskiner och reservdelar till dessa. Företaget växte snabbt ur lokalerna och flyttade 1939 till Adelsgatan där verksamheten fortsatte under nästan 40 år. Under den här tidsperioden fanns det ett stort antal järnaffärer i Visby som efter hand har förvärvats och införlivats i Järn AB Södertorg.
1976 påbörjades bygggnationen av ändamålsenliga lokaler på den förra kolgården strax utanför Söderport och i april 1977 gick det första flyttlasset från de trångbodda affärslokalerna på Adelsgatan. Kvar innanför murarna blev husgeråd och leksaker som huserade där en tid under namnet Bo & Lek. 1982 skedde en tillbyggnad av butiken och Bo & Lek blev en del av Järn AB Södertorg igen.

År 2000 skedde en stor förändring i företaget då möjligheten att förvärva Snickens bygghandelsbutiker gavs. Det innebar att Snickens butiker i Visby och Klintehamn övertogs och sortimentet breddades ordentligt. När den här omvälvande förändringen stabiliserat sig förvärvades Slite Järn 2007 och en helt ny anläggning byggdes i Slite innehållande både traditionell järnhandel och en bygghandel med Snickenkonceptet.

Företaget har hela tiden drivits som ett familjeföretag, och efter Gösta Jakobssons bortgång 1981 har det ägts och drivits av hans dotter Cathrin Bergström och hennes familj. Idag arbetar över 85 personer i företaget och omsättningen uppgår till drygt 215 miljoner.

d